Fête de la musique

I dag stannar hela Sverige upp för att fira midsommar. Jag har försökt förklara flera gânger för mina franska vänner hur viktig den här högtiden är för mig och för mânga svenskar. De har lite svârt att förstâ det fina med att dansa traditionella danser kring en stâng klädd i löv och blommor... allt som oftast iklädda gummistövlar och regnställ. Att äta râ fisk, knäckebröd och dricka snaps förstâr de inte heller när det finns gâslever och champagne.
Men det mâste ju upplevas.
Här har det varit vanlig arbetsdag i dag men i almanackan är det officiellt den första dagen pâ sommaren, le premier jour d'été. Det är ocksâ en stor musikfest runtom i hela landet, la fête de la musique. I varje stad, by och samhälle gâr musiker ut och spelar och sjunger pâ gator och torg hela kvällen och natten. Det är en stor folkfest och barer och restauranger flyttar ut pâ gatan för att servera och finnas med mitt i vimlet. Det är en salig blandning av hög musik frân stora och smâ scener, med mer eller mindre kända artister, folk som dansar och dricker och äter överallt pâ gatorna. Det osar frân grillar och utomhuskök och öl och vin flödar. Det hela med en glad och familjär stämning. Jag hoppas att dagens regnande ska upphöra till kvällens festligheter.
Glad midsommar och trevlig Fête de la musique!
 

Kommentarer:

1 Bella:

Hoppas du hade en lika trevlig helg som vi hade här! :)

Svar: Inget traditionellt midsommarfirande i âr men tog en sväng ut till havet. Lâter som ni haft en riktigt trevlig helg!
Frankrike runt

2 Christine&Paris:

Jaha, är det i hela landet? Trodde det bara var i Paris. Där ser man!

Svar: Jamen visst, i varje liten hâla! :)
Frankrike runt

Kommentera här: