La crème chantilly

I franska dessertmenyer har ni säkert stött pâ la crème chantilly, vispgrädde.
En crème chantilly är ofta sötad med lite socker och serveras pâ toppen av en glassbägare, till färska jordgubbar, en ljummen lätt rinnande chokladkaka, un fondant au chocolat, eller som här pâ bilden till en crêpe au caramel et de la crème chantilly. Fantastiskt god kan jag intyga.
Det diskuteras om la crème chantilly har nâgot att göra med slottet utanför Paris, le Château de Chantilly, men det finns inga belägg för det. Den har snarare sitt ursprung frân 1500-talets Italien och kom senare till Frankrike... men att man ât gott vid slottet i Chantilly redan pâ 1800-talet, när slottet stod färdigbygt, är en sak som är säker.
Slottet och den enormt stora parken är väl värda ett besök. Det gâr bussar frân Paris. Sommartid arrangeras en rad evenemang som konserter, fyrverkerikvällar och teaterföreställningar.

Kommentera här: