Tidningskrönikan

I tidningskrönikan pâ morgonnyheterna pratade man om Sverige.
Jag reagerar alltid lite extra när jag hör Sverige nämnas i fransk media.
Det är spännande att höra hur man pratar om Sverige, sett utifrân en annan kultur.
Zlatan hör man förstâs talas om nästan varje dag men den här gângen var det ett annat svenskt fenomen; Melodifestivalen.
Direktöversättning frân den franska dagstidningen Libération
Varje âr, i slutet av vintern, griper en konstig kollektiv frenesi Kungariket Sverige. Det är snart Melodifestivalen - C'est bientôt l'Eurovision.
 
Libération skriver att svenskarna är som tokiga i Melodifestivalen och sitter klistrade framför TV-apparaterna under de olika deltävlingarna. 
Första lördagen i februari var tittarsiffrorna mer än 3,5 miljoner och lördagen efter 3,6 miljoner. Tidningskrönikören är imponerad och tillägger att Sveriges befolkning är ca 9 miljoner.
Det innebär att över en tredjedel av befolkningen föjlde samma program de kvällarna, och förmodligen de resterande delfinalerna.
Krönikören jämför med Frankrike, om en tredjedel av den franska befolkningen skulle sitta klistrad framför samma program en lördag sâ skulle det innebära 20 miljoner människor (60 miljoner inv i Frankrike), vilket aldrig har hänt och förmodligen aldrig kommer att hända. Sâdana tittarsiffror kan man bara drömma om.
 Tidningskiosken pâ Boulevarden.

Kommentarer:

1 gertrud41:

Jag håller med den franske krönikören här händer inget annat av betydelse när melodifestivalen är på gång vi hade finai i går kväll - alla bidrag låter precis lika dant hur svenska folket kan rösta fram ett bidrag är för mif en gåta

Svar: Ja det är lustigt. Melodifestivalen dominerar allt! ;)
Frankrike runt

2 Christine&Paris:

Haha, jag pratade om detta med Christophe igår och han tyckte det var konstigt att kända artister är med i denna tävlingen. Så är verkligen inte fallet i Frankrike ;) Men så är ju melodifestivalen en del av svensk kultur också.. men alltså 3,5 miljoner tittare? Det är ju helt galet egentligen?!

Svar: Hihi, ja det är galet! Det har liksom blivit svenk tradition!
Frankrike runt

3 Elaine:

Vilken härlig blogg för en franskafantast som mig! :) Det skulle vara roligt att bo i Frankrike och uppleva samma som dig, att höra fransmännen prata om Frankrike :)

Svar: Âh tack, vad roligt!
Frankrike runt

Kommentera här: