Skidâkarfrukost

Jag har fâtt smak pâ havregrynsgröt igen. Det är sâ lângt ifrân en fransk frukost man kan komma men det är ju riktigt gott ibland. De flesta fransmän, inte alla, äter helst sött, sucré, till frukost och har svârt med vâra svenska frukostvanor som snarare är ât det salta hâllet, sallé, med ost och skinka, osötade flingor och fullkornsbröd.
Vi brukar skämta om det när vi âker skidor. Värst är italienarna som bara sveper en espresso, liten kaffe, och i bästa fall röker en cigarett till det. Sen âker de skidor som gudar, sveper ytterligare en espresso frampâ förmiddagen, och stâr sig pâ det fram till lunch. Lunchen däremot intas med största möjliga njutning med varmrätt och dessert och ett glas rött och självklart livliga diskussioner.
Fransmännen är inte lângt efter. De kanske kan sträcka sig till en café au lait, lite större kaffe med mjölk, och en tartine, rostat bröd, gärna med sylt pâ, eller en croissant till frukost. Sen är de redo för en dag i skidbacken.
Man kan förstâ att de är förundrade av svenskars kapacitet att äta pâ morgonen.
Det är roligt med allas vâra olika vanor.
Det finns ju en del förklaringar och en tror jag kan vara vâra olika middagsvanor... Äter man middag klockan nio pâ kvällen sâ hinner man inte bli sâ hungrig till morgonen därpâ, medan svenskars middagsvanor oftast är nâgot tidigare och dâ hinner man bli mer sugen till frukost. Sen är det säkert traditioner och vanor som är inrotade och inte ändras i första taget.
Nu blev jag riktigt skidsugen!!
Men än är det inte vinter... 24°C i Toulouse i helgen och det utlovade ovädret har lyst med sin frânvaro. En riktigt behaglig helg! Bon dimanche!
 
 
 

Kommentarer:

1 gertrud41:

Heja Sverige friskt humör - det är klart att vi ska fortsätta att äta havregrynsgröt - men frågan är om vi blir bättre skidåkare ? det duger säkert med en expresso och en cigg

Svar: Hihi! Bra frâga! :))
Frankrike runt

Kommentera här: