Ambiance nordique

 
Mysbelysning är inte direkt det som fransmännen är kända för. Tvärtom!
Både på restauranger och hemma är det ofta i taklampans starka sken som mysiga middagar intas. Det här med många smålampor, punktbelysning och levande ljus är något som fransmännen kallar för Ambiance nordique. Precis som en sandwich med lax i kallas för un sandwich nordique eller un sandwich suédois. Jag reagerar alltid i kön på bageriet när någon säger -Je prend un suédois, jag tar en svensk. Som sambo med en fransman släcker jag takbelysningen... och han tänder. Jag släcker, han tänder. Inte helt ovanligt att smålamporna är tända, ljusen brinner och taklampan strålar samtidigt. Vi kallar det Ambiance Franco-suédois. 
 

Kommentarer:

1 Elisabeth:

Skrattar när jag läser detta. Såg mackor på Hyper U som hette Stockholm. Känner också igen detta med "mysbelysning".Min man är fr Istanbul o de första åren höll jag på att bli galen på hans taklamptändande! Speciellt när vi skulle äta. Det sedan kom motpolen, att släcka överallt där man inte vistades!
Nu efter 29år så gillar han smålampor o tänder inte längre vid middagar o släcker heller inte längre när han lämnar rummet :D

Svar: Skrattar gott jag med! Alltid kul med igenkänning! Ja, just när man ska äta, då slår vi på fullt taklampeljus!! Och gärna mörkt i de andra rummen. Ja, men nu efter dryga tio år känner jag att det finns hopp om det här med mysbelysning och tända ljus iallafall. Det går att få även en fransman att uppskatta det. ;-)
Frankrike runt

Kommentera här: