Fromage

Man äter inte stor ostbricka och dricker vin varje dag bara för att man bor i Frankrike. Men, man äter absolut en eller två ostsorter efter maten med en bit baguette. Det ingår oftast i måltiden, innan desserten. Det är egentligen bara vid det tillfället som man äter ost. Man har det ju inte på smörgåsen på morgonen, till mellanmålet eller kvällsmackan. Jag tycker mycket om hårdostar som Compté, Brebis, Beaufort och Gruyère. Man köper ofta mindre och smalare bitar än i Sverige och skär sig en bit ost med kniv och hyvlar inte tunna skivor med osthyvel från en stor hög ostbit. Det här med "magra" ostar med låg fetthalt har jag nog aldrig sett i Frankrike. Ska det vara ost ska det vara riktig ost, med mycket smak. Då tar man hellre lite mindre men njuter desto mer. Det gäller att alltid spara lite plats till osten och desserten.
Åh vad gott! Ost är verkligen en favorit här hemma hos oss :)