Ute till lângt in pâ natten...

Oj, oj, oj vad varmt det är nu! Över 30°C här i Toulouse.
Nu drar till och med jag ned schalusierna för fönstrena för att stänga ute värmen och försöka behâlla lägenheten sâ sval som möjligt. Alla sydlänningar har det som vana och överallt är det igenbomat under dagen och ute är det skuggan som gäller. Pâ kvällen däremot öppnas alla fönster för att fâ in lite luft och ute är det ljuvligt ljummet och skönt och toulousarna sitter ute till lângt in pâ natten.
 

Lyxiga tartines!

Tartine med chèvreost och lufttorkad korv.
Tartine med kokt skinka, ost och syrliga äppelskivor.
 
Sprang pâ ett sâ himla mysigt frukost-, lunch- och fikaställe för ett tag sedan; "Le temps des tartines" 19, rue des Lois här i Toulouse. Ett litet ställe med nio bord och en hemtrevlig inredning som nästan fick det att kännas som om man satt hemma i nâgons kök med massor av smâ roliga inredningsdetaljer. Damen som tog upp beställningen, förmodligen ägaren, var sâdär härligt franskt virrig men vänlig och personlig. I köket precis bakom disken fick de knappt plats att vara tvâ personer. Vi ât varsin tartine som är deras specialitet; en stor rostad brödskiva av gott lantbröd med en rad härliga pâlägg att välja mellan. Den var sâ matig att vi inte orkade nâgon dessert efterât, trots den inbjudande dessertmenyn. Helt klart värt att gâ tillbaka!
 

En helg i Alperna

Förra helgen var vi i Alperna, i en liten by utanför Chambéry, och hälsade pâ goda vänner.
Jag har mest varit i Alperna pâ vintern, eftersom jag älskar att âka skidor, men det är otroligt vackert även sâ här ârs.
Snön ligger fortfarande kvar pâ alptopparna men i dalen är det full grönska och het sommarvärme. Pâ bergssluttningarna ser man vinodlingar och en och annan ko som gâr och betar. I byn bor det knappt 4000 invânare men längs bygatan ligger tre boulangerier, minst tvâ slaktare, en mataffär, tobaksaffär som även fungerar lite som ett postkontor, skönhetssalong, frisörsalong, turistbyrâ och till och med en biograf som visar filmer pâ helgerna.
För att jobba âker folk däremot in till nâgon av de närliggande större städerna som tex. Chambéry, Albertville eller Grenoble. Mânga jobbar ocksâ säsong pâ nâgon av alla de skidorter som ligger runtomkring; Courchevel, Val Thorens, La Grave eller Tignes och Val d'Isère.
Inne i byn porlar det frân flera bäckar och brunnar med friskt iskallt vatten frân bergen.
 
Vinrankor.
St Pierre d'Albigny är riktigt fridfullt men sina knappt 4000 invânare och omgiven av vacker natur.
Snöklädda bergstoppar syns frân bygatan i början av juli.
De tre boulangerierna, bagerierna, har öppet även pâ söndagar. Det skulle förmodligen bli strejk om byborna inte fick en färsk baguette till söndagslunchen.
Inte sâ mycket plats för mötande trafik mellan vinodlingarna.