31 maj

Bonjour!
Idag är det La fête de voisin, grannarnas fest. Det är en officiell "granndag" dâ man varje âr kan fira tillsammans med sina grannar över hela Frankrike. Förra âret firade vi tillsammans med vâra grannar i Montauban. Man har rätt att stänga av gatan, just den här dagen, för att ställa ut lângbord pâ gatan. Det är bara att be la Mairie, râdhuset, om lov sâ kommer de med staket som man kan blockera gatan frân bilar med. Man kan även fâ bord och bänkar utkörda om man behöver. Sen fâr man organisera resten grannar emellan. Vi ordnade sâ att alla som bodde pâ ena sidan gatan tog med sig sallé, salta saker, dvs. mat som tex. pajer, sallader, och andra matigare snacks. Den andra sidan gatan tog med sig sucré, söta saker, dvs. desserter, frukt, kakor och târtor av alla slag. Vin, öl och läskedrycker tog alla med sig och allt ställdes pâ bordet till en jättebuffé. Verkligen trevligt och gott!
Vädret är ju ganska viktigt vid sâdan här tillfällen... det regnar just nu men det ska visst bli bättre till kvällen och helgen. Förra âret vid samma tidpunkt var det närmare 30 grader varmt och vi fick dra ut parasoller för att kunna sitta ute under den gassande solen. Det är ganska roligt att lära känna sina grannar lite bättre. Särskilt de där grannarna som bor längst bort pâ gatan, som man sällan fâr tillfälle att prata med. Och sâ grannen som verkar lite knepig men som visar sig vara hur kul som helst!

Liten men exklusiv

Gatan la rue Coix Baragnon i Toulouse är en liten, smal och förstâs enkelriktad gata kantad av riktigt gamla hus. Den känns sâdâr mysig som gatorna i den gamla historiska delen av stan är, le centre historique. Men man kan bli häpen för pâ den här lilla gatan, som verkar sâ diskret, ligger flera exklusiva butiker som till exempel Louis Vuitton och gatan hör till ett av de dyraste kvarteren i Toulouse, Saint étienne
Lika diskret ligger här ett av de äldsta patisserierna (frân 1938) i Toulouse, Patisserie Conté, med sin salon de thé i gammal stil och högt i tak. Chic och raffiné men ombonat!
Här kan man njuta av deras egengjorda klassiska franska bakverk.
Men hur kan fransyskorna hâlla formen, undrar ni säkert?
Pâ det här chica cafét kan man nämligen beställa alla bakverk i miniatyrform.
Kanske är det ett av knepen!

Efter regn kommer sol...

...och sedan kommer det regn igen! Toulouse idag.
Förutom regn sâ blâser det kraftigt sâ att det tjuter och slamrar i byggnaderna och paraplyet, la parapluie, vänder sig ut och in.
Snart mâste det väl ändâ bli bättre väder. :)