La saison des pommes

 
Syrliga, söta, saftiga och krispiga på en och samma gång. Äpplena är helt perfekta på äppelodlingen en dryg halvtimme utanför Toulouse. Det finns många frukt och grönsaksodlingar en bit utanför stan och det blir till ett lite annorlunda söndagsnöje en solig och alldeles ljumma höstdag. Full fart mellan träden i de långa raderna av äppelträd. När benen inte bär längre är det skönt att få åka i vagnen tillsammans med dagens skörd. La saison des pommes, äppelsäsongen sträcker sig ända in i november. 
 

Bonjour Toulouse

Soluppgång i Toulouse.
 
Kallt (i ett sydfranskt perspektiv), grått och lite regnigt de senaste dagarna men idag, lagom till helgen, vaknade vi till en klar himmel. Stjärnklar faktiskt eftersom vi var uppe med tuppen. Fram på dagen gassar solen på balkongen och tvätten torkar på en timme. Det blir runt 20 grader varmt idag. Att sopa känns som en sydeuropeisk företeelse. Både inne och ute. Det är ju väldigt sopvänliga sten- och kakelgolv här så det sopas och våttorkas ofta. Välbehövligt med tanke på att inbjudna går in med skorna på. Sopa utanför sitt hus, butik eller på sin balkong är faktiskt en ganska skön syssla. En nypa frisk luft, en värmande sol i ansiktet och en stunds diskussion med grannen. Ça fait du bien! 
 

Feu vert

 
Feu vert, grönt ljus! Om du inte kör inom loppet av en halv sekund när det slagit om till grönt så kan du vara ganska säker på att någon tutar på dig bakom. Helst ska du hänga på gasen och kopplingen för att vara redo att vråla iväg så fort det blir grönt ljus. Ju längre söderut du kommer desto "hetare" är det i trafiken. I Frankrike finns det extra trafikljus längre ner på stolpen vilket gör att man som bilist kan köra riktigt långt fram så nosen på bilen passerar trafikljusstolpen och nästan snuddar vid övergångsstället. Man kan alltså i princip inte köra för långt fram. Man behöver bara vrida huvudet åt sidan så ser man när det slår om. Mycket praktiskt. Men vad är det bra för? Varför inte stanna ordentligt i god tid så man ser det övre trafikljuset. Kanske är det till för alla cyklister, mopeder och motorcyklar som alltid klämmer sig längst fram i bilkön för att vara först iväg när det slår om till grönt?