Utsikt från...

 
 
 
Utsikt över Atlanten från fyren le phare des Baleines på Atlantön Ile de Ré. Den här fantastiska ön kan man blicka tillbaka på många gånger och aldrig få nog. Det är något speciellt med ljuset där som gör allting sådär extra vackert. Ett otroligt intensivt och starkt ljus som förstärks av öns sandstränder och de låga vitkalkade stenhusen. Havet ligger alldeles stilla i augusti månad och ön är full av turister. Under hösten och vintern är det betydligt mera glesbefolkat och Atlantvindarna betydligt hårdare. En äldre man, bofast på ön, med besök av barn och barnbarn från USA berättade att han tycker bättre om ön under sommaren, trots de många turisterna. På vintern är det lika vackert men lite väl lugnt, tycker han. Då får man åka över till fastlandet och den större staden La Rochelle för shopping och kulturella aktiviteter. 
 
Solen står högt. Mitt på dagen väljer man gärna en plats i skuggan på något av alla fina små torg.
 

Sverige är fantastiskt... Eller hur!

Grannens äppelträdgård, Södertälje. 
 
Quelle chance!! säger franska vänner och bekanta när jag berättar att vi varit i Sverige. Att få uppleva de svenska årstiderna när de är som vackrast är verkligen une chance. Jag brukar inte sakna svensk mat, svenska vanor eller Sverige som land men jag kan sakna och längta efter familjen, släkten och gamla vänner. Ibland vill man bara flytta med allihopa till den platsen man bor på. Eller så njuter man något kolossalt mycket när man ses och är tacksam för det! Det är jag. Den där längtan brukar stiga när det närmar sig tidpunkten då man ska ses, när man vet att det är nära. Väl hemma i Sverige njuter jag faktiskt också otroligt mycket av naturen, luften, maten och en genuin svensk fika. Allt smakar sådär extra bra. Ingenting tas för givet. Allt är en bonus för det hör inte till min franska vardag. Det är ett intressant fenomen detdär när något är tidsbestämt, hur man faktiskt ännu mer går in i att leva här och nu, när det är Nu det gäller. Hur många fikor kan man hinna med på en dag?!  Många.
 
Café Vurma vid Hornstull strand, Stockholm. 
 
Åmund, utanför Kalmar.
 

Le Bistrot du Marin

Le Bistrot du Marin, Ile de Ré.
 
Dagens fångst från havet med hemgjord potatispuré.
 
Le dessert; Profiteroles fait maison.
 
En alldeles särskilt trevlig liten restaurang som serverar gudomligt god och enkel mat. Hemligheten? Hemlagat på färska råvaror direkt från ön och oceanen. Stämningen, l'ambiance, är avslappnad och vänlig och man kan komma  in och bara ta sig en aperitif och småprata en liten stund om man vill. Luta sig mot väggen, blicka ut över restaurangen och iakta aktiviteten kring baren. Full aktivitet men ingen stress. Ganska snart har man fått ögonkontakt med någon, leenden utbyts och så är konversationen igång.