Första dagen pâ rean

En glimt frân första dagen pâ den stora sommarrean. Det fullkomligt vimlade av fyndsugna människor i stan. Sâ här sâg det ut pâ shoppinggatan Rue d'Alsace Lorraine mitt i Toulouse vid lunchtid i gâr. Fynda kan man göra ända fram till och med den 30 juli.

Hembakat pâ bortaplan

Äntligen blev det av att baka bullar.Fyllningen blev mandelmassa och kanel eller mandelmassa och vaniljsocker. Just när jag blandat den ljumma smörmjölken med jästen upptäckte jag att det nya mjölpaketet jag hade stod i skâpet hade utgânget bäst före datum, för lite väl länge sedan. Det var bara att springa ut till affären och köpa nytt. Tur att det är sâ nära. Smörmjölken var väldigt fluffig och fin, när jag kom tillbaka, eftersom jästen redan börjat jäsa. Men resultatet blev bra. (Här är förresten ett jästpaket 42 gram... halvpraktiskt när det ska vara 50 gram i en bulldeg.) Känns extra lyxigt att baka bullar här i Frankrike eftersom det är ont om den varan här. I kväll blir det att ta med en pâse bullar och lâta före detta grannarna och numera vännerna provsmaka... Blir spännande att se vad de tycker.
I dag börjar förresten rean men redan sedan nâgon vecka tillbaka har det varit "förrea" i de flesta butiker för alla som har medlemskort/bonuskort/ osv. Bon shopping!
 

La crème chantilly

I franska dessertmenyer har ni säkert stött pâ la crème chantilly, vispgrädde.
En crème chantilly är ofta sötad med lite socker och serveras pâ toppen av en glassbägare, till färska jordgubbar, en ljummen lätt rinnande chokladkaka, un fondant au chocolat, eller som här pâ bilden till en crêpe au caramel et de la crème chantilly. Fantastiskt god kan jag intyga.
Det diskuteras om la crème chantilly har nâgot att göra med slottet utanför Paris, le Château de Chantilly, men det finns inga belägg för det. Den har snarare sitt ursprung frân 1500-talets Italien och kom senare till Frankrike... men att man ât gott vid slottet i Chantilly redan pâ 1800-talet, när slottet stod färdigbygt, är en sak som är säker.
Slottet och den enormt stora parken är väl värda ett besök. Det gâr bussar frân Paris. Sommartid arrangeras en rad evenemang som konserter, fyrverkerikvällar och teaterföreställningar.