Njuta först!

 
Den som tror att man kan sitta lite skönt och fika med en kopp kaffe och en pain au chocolat samtidigt som man jobbar med dator, IPad och viktiga papper har tyvärr fel. Flottigt och smuligt värre är vad det är! Man får helt enkelt hålla sig till en ren, slät espresso. Eller njuta först och göra nytta sen! 
 

Frihet, jämlikhet & broderskap

Motorvägsskylt i södra Frankrike.
 
På väg hem efter långhelg och nationaldagsfirande körde vi under vägskyltar som vanligtvis informerar om hur långt det är kvar till Toulouse, om det finns något hinder på vägen eller påminner om att ta pauser och att dricka ordentligt i sommarvärmen. Den här söndagseftermiddagen stod det en annan viktig information och påminnelse, nämligen Frankrikes slagord och motto; Liberté, Égalité, Fraternité.
 

Inte utan baguette!

 
Ibland är baguetterna slut redan innan stängning. Helt slut! Folk droppar in på bageriet och alla får vända och gå ut igen, utan baguette. Inget bröd till middagen och i värsta fall inget bröd till frukosten norgonen därpå. Det här blir ju ett samtalsämne utanför bageriet. Tydligen börjar vissa bagerier att stänga för semester, säger någon. Fast det är ju alldeles för tidigt, säger en annan. Semesterstängt brukar det vara först i augusti. När ett bageri är stängt i kvarteret blir det högre tryck på det andra bageriet. Det kan ha varit måndagsstängt. Det är sällan man kommer hem med en hel baguette... Det smakas alltid lite på vägen hem. Franska barn, så även fransk-svenska, har väldigt svårt för att gå förbi ett bageri utan att gå in och köpa en bit bröd på vägen hem. Och har man tur så får man en chouquette också.