Toulouse by night

Floden Garonne, Pont St Pierre och den vackra kupolen på La Grave.
 
Första advent och adventsstjärnorna har kommit upp i fönstrena. Mysigt att behålla svenska traditioner och pynta på svenskt vis. Fönsterbrädor har jag aldrig sett i ett franskt hem så det finns ingen plats för att ställa upp elljusstakar. Första ljuset är tänt men saffransbullarna har inte blivit bakade ännu. Första advent känns tidigt i år. Efter en gråkall och småregnig vecka har helgen bjudit på ett fantastiskt milt och soligt väder. Man vill ju inte stå inne och baka då. Svårt att ta sig fram på cykeln bland alla söndagsflanerare i stan. Fullsatta uteserveringar till långt in på kvällen. Varje år är det lika svårt att inse att det snart är jul. Men stan gör sitt allra bästa för att bygga på julstämningen. Julmarknaden har börjat på Place Capitole och julbelysningen ger en fin stämning när solen går ner  strax innan sex på kvällen. 
 
Toulouse, le Pont des Catalans.
 

Sac plastique

 
Nu är det slut på plastpåsar, des sac plastiques, i franska mataffärer. Sedan i somras är det enligt fransk lag förbjudet att ge ut eller sälja plastpåsar som är i tunn plast. En del affärer har helt slutat med plastpåsar och säljer bara papperspåsar eller tygpåsar. Men vissa säljer fortfarande återvinningsbara och återanvändbara påsar av bättre kvalitet. Nu gäller det att komma ihåg att ta med sig egen påse när man går och handlar, annars kan man bli stående där med alla sina matvaror.... Eller så får man ta en fruktlåda och bära hem sin mat i. 
 

Vågor i solnedgången

Solnedgång en mild höstkväll vid franska Atlantkusten.
 
Surfarna missar inte en fin serie vågor även om solen är på väg ner.
Trots att vi närmar oss december med stormsteg så känns det inte på något sätt som vinter ännu. Höstvädret är fortfarande ganska milt både vid Atlantkusten och lite längre in i landet i Toulouse där jag befinner mig i skrivande stund. Vädret är ibland ostadigt med regn och blåst men när solen tittar fram är det direkt läge för en lunch ute. Med jackan på absolut, och ibland lite extra värmelampor, men i sydvästra Frankrike sitter man gärna "en thérasse" året om. Det hör till den sydfranska kulturen. 
En surfare kommer upp på stranden och letar efter något bland brädor, pinnar, flaskor, rep och annat bråte som sköljts upp av havet. Hans säkerhetslina har gått av och lossat från surfbrädan. Han fryser så han skakar och lyckas inte forma händerna för att knyta fast den bit rep han hittat för att reparera säkerhetslinan. Vi hjälper honom att reparera linan så att han kan återvända ner i vattnet och surfa några vågor till innan solen helt går ner. Passion!
 
Franska Baskien, Pays Basque, med Atlanten och Pyrenéerna i bakgrunden.