Nya vägar

 
 
Idag under en skön eftermiddagspromenad stannar det till en tjej och säger,
- Hej, pratar du svenska? då hon hört att jag pratade svenska.
Efter en trevlig pratstund bytte vi telefonnummer med varandra. Det är intressant hur man träffar nya människor när man bor utomlands. Även om jag bott i Frankrike i drygt tio år, och känner mig som hemma här, så är det alltid kul att träffa andra svenskar och människor från andra länder med olika nationaliteter. Det kan vara både enklare och svårare att träffa nytt folk i ett nytt land eller en ny stad. Språket kan ju vara en av svårigheterna men det kan också vara just det som lockar till nya bekantskaper. 
Om jag ska ge ett tips till någon som ska flytta utomlands så är det att gå ut. Lämna hemmet, gå ut och flanera och ta nya vägar. Det händer alltid något trevligt. Litet som stort.
Såhär års kanske det funkar bäst i Sydeuropa. Inte så många som är ute och just flanerar i norra Europa den här tiden på året kanske. 
Idag har jag känt mig lite extra svensk och spelat svensk julmusik och tänt första ljuset i adventsljusstaken. Mysigt. Glad första advent! 

C'est bon!

 
Gick och tänkte häromdagen att det finns gott om frukt- och grönsaksbutiker som säljer enbart biodynamiska och närodlade produkter i Toulouse. Bagerier och apotek finns i nästan varje gatuhörn och "biobutiker, des magasins bio" finns i allafall i nästan varje kvarter. Det gör det enkelt att handla "bio" och frukt och grönt efter säsong. Idag öppnade en ny butik på en snedgata alldeles i hörnet av Place Capitole. Alla kunder fick idag en påse med gratis äpplen, päron, potatis och morötter. Bio c'est bon!
 
Des pommes, des poires, des pommes de terre et des carottes. 
 

Bonjour Madame

 
Bonjour Monsieur, Bonjour Madame!
Det är himla trevligt när man går in i brödbutiken och blir välkomnad med ett Bonjour både av expediten och övriga kunder i kön. När man går ut igen är det Au revoir och gärna ett Bonne journée eller Bon weekend sådär lite nonchalant över axeln på vägen ut, med baguetten under armen. Jag har alltid varit imponerad över hur duktiga franska barn är att använda alla de här artighetsfraserna. Märker nu på våran egen lilla franco-suédois att det kommer helt naturligt. Han kryssar dessutom fram på trottoaren och säger pardon, pardon, pardon. Typiskt franskt! Spelar ingen roll om man går i vägen eller framför fötterna på någon, bara man säger pardon! 
Bon weekend allihopa!