Glad Midsommar

Sommar, sommar, sommar!
 
I väntan på midsommarafton njuter jag av att plocka svenska sommarblommor vid Mälaren. Det är något visst med svensk sommar. Ljuset, grönskan, fågelkvittret till långt in på kvällen, solen som lyser in i rummet på morgonen och så alla människor som njuter av sommaren. Och jag som njuter något alldeles extra mycket för att det känns lite exotiskt att vara hemma i Sverige. Genom det öppna fönstret hörs just nu ett lätt sommarregn och det doftar gott från den friska, fuktiga luften i sommarnatten. Men kommer regnet att upphöra till imorgon? Blir det dans kring midsommarstången i stövlar eller sandaler? Det är svårt att förklara och förmedla känslan kring ett traditionellt midsommarfirande för en fransman.... Det måste upplevas på plats mitt ibland alla entusiastiska svenskar som dansar "små grodorna" kring stången. Glad midsommar! 
 

Le Big Mac

Mc Donalds med utsikt! Solnedgång vid Atlanten.
 
När Pizza Mike är stängt, Anglets absolut godaste hämtpizzor, då kan den här snabbmatsrestaurangen vara ett alternativ. Den hör inte till mina favoriter men praktiskt ibland när man vill att det ska gå fort eller man inte vill laga mat för att man stannat alldeles för länge på stranden. Beställa en "le Menu Big Mac", Big Mac & Co tror jag det heter på svenska, och se solen gå ner i havet är helt okej. Vissa grejer blir jag osäker på vad de heter på svenska eller hur man säger. Det känns ju lite fånigt men det kan vara flera år sedan som jag använde vissa uttryck. Och så det här med att man ber om att få betala med kort, s'il vous plaît. I Sverige sätter man väl in betalkortet redan innan slutsumman kommit upp. I Frankrike väntar man och ber sedan expediten om att få betala med kort... Sedan tar det en stund innan man blir ombedd att sätta i kortet i kortläsaren. Men då hinner man ju utbyta några ord medan man väntar. Det är väl så en kanske stressad svensk i Frankrike, som inte vet hur det går till, kan tycka att det var väl väldans oförskämt att bara stå och prata medan den långa kön väntar. Kulturkrockar! ;) 
 
 
 

La Suède

Svenska sommarblommor.
 
Sverige, La Suède, bjuder på sitt allra vackraste sommarväder. Det kan inte bli bättre. Att åka hem är något alldeles extra. Så himla bra att ha två hem, för hemma i Toulouse fortsätter det ostadiga vädret med regnskurar nästan varje dag. Värmen är dock annorlunda. Även om temperaturerna inte är riktigt höga i Frankrike ännu så är värmen tyngre på något vis. I Sverige finns alltid den där friska känslan med lite svala vindar emellanåt. Det är en annan typ av luft. Frisk luft. Ibland är det dock skönt med den mera konstanta värmen, dygnet runt, som finns i södra Frankrike. Och ibland, under juli och augusti, vill man bara kunna få in frisk luft i lägenheten i Toulouse. Men det är bara några få tidiga morgontimmar som man möjligtvis kan få in en frisk bris genom fönstren som alla står på vid gavel innan solen når fram och det är dags att dra ner schalucierna för att stänga ute värmen. I Sverige förundras fransmännen över hur vi kan sova med ljuset som kommer in genom persiennerna och fåglarna som kvittrar nästan dygnet runt. Härligt med de olika vanorna på de olika breddgraderna.