Snart är det maj

Kupolen på La Grave speglar sig i floden Garonne. 
 
Jag fick frågan om man firar Valborgsmässoafton i Frankrike och svaret är att det gör man inte. Så idag är det en vanlig lördag. Om knappt två veckor däremot börjar ett stort firande. Den 11 maj startar nämligen filmfestivalen i Cannes. Då hoppas jag det fina vädret är där så inte håruppsättningarna och de vackra klänningarna blåser all världens väg. Även kulisserna i den franska TV-studion, som sänder direkt ifrån stranden i Canne, har vissa år blåst omkull. Det blir liksom mer glamour om de tjusiga gästerna inte behöver sitta med stora varma sjalar om sig. När man hör filmfestivalen i Canne tänker man ljumma Medelhavskvällar, Champagne, röda mattan, tunna klänningar, fina frackar, och varma applåder för en rad franska och internationella filmer. 
Idag däremot är det otroligt blåsigt i Toulouse. Grenar och löv blåser ner så det ser nästan ut som höstlöv på marken. I stan blåser skyltar omkull och skräp virvlar omkring. Toulouse är känt för att kunna vara riktigt blåsigt ibland. Det är le vent d'autan som är en vind som blåser i södra och sydvästra Frankrike.
 

Bonne nuit

 
Solen färgar fönsterrutor rosaröda innan den går ned över hustaken i stan och gatulyktorna tänds. En solnedgång är aldrig lik en annan. Bonne nuit Toulouse.
 

Sparris

 
Nu har första sparrisen smakats.... Tillsammans med färska räkor, i sallad och bara rätt och slätt med lite aioli till. Den vita har vi kokat mjuk så den smälter i munnen och den gröna stekt i lite olivolja så den fortfarande är lite krispig. Det är bra att inte ha tillgång till allt året om för då njuter man lite extra av säsongens grönsaker. På marknaden syns det tydligt när färgerna skiftar på frukt, bär och grönsaker efter de olika årstiderna.